Sekspil voor vrouwen in laatste testfase
Een lustopwekkende pil voor vrouwen, hij lijkt er te gaan komen. De Nederlandse Adriaan Tuiten bedacht de pil, die door de Amerikaanse medicijnautoriteit FDA onder de loep wordt genomen voor een van de laatste fases. Het is voor Adriaan Tuiten en zijn collega’s van het in Almere gevestigde onderzoeksinstituut Emotional Brain de laatste stap. Als de FDA groen licht geeft voor een proef met 1200 vrouwen, lijkt de pil niet lang verwijderd van een plekje in de schappen.
Volgens Tuiten kampt één op de vijf vrouwen met een gebrek aan lustgevoelens. Als slechts een klein deel van al deze vrouwen de pil zou proberen, is de potentiële markt al enorm. „Minstens zo groot als die van Viagra. We schatten zes miljard euro omzet binnen tien jaar.”
Lijkt een win-win situatie voor alle partijen, nietwaar? Niet volgens iedereen. “Waar zijn we nu eigenlijk mee bezig?” vraagt psychiater Bram Bakker zich af in een stuk dat hij schreef voor de Volkskrant. “Als deze pil er komt, wordt ons seksleven een stuk minder spannend. Creativiteit en investeren in de relatie zullen nog minder aandacht krijgen.”
“Het allereerste, en misschien wel grootste probleem, is dat hier opnieuw een verschijnsel dat verbonden is aan het leven van alledag wordt gemedicaliseerd. Als het ons niet bevalt, dan is het abnormaal. En voor iets abnormaals, een ziekte, moet je worden behandeld, zeker als er medicijnen voor bestaan.”
Is het allemaal wel de schuld van de vrouw, en is een dergelijke pil wel nodig? Als het aan Bakker ligt, niet persé: “Als het weer eens aan de vrouw zou liggen, dat hoor je vaker bij klachten over het seksleven, wordt het de mannen nu wel heel gemakkelijk gemaakt. ‘Zij’ heeft een stoornis en moet een pil slikken, dat hij misschien iets meer tijd en aandacht aan het voorspel zou kunnen besteden, verdwijnt als andere mogelijke verklaring uit beeld. Maar: ‘vrouwen die een orgasme faken, hebben meestal een partner die het voorspel simuleert’ zei ooit een verstandig iemand al.”
Ook AMC-seksuoloog Rik van Lunsen heeft zo zijn twijfels, en lijkt het daarin grotendeels eens te zijn met Bakker. Dit is te lezen in dagblad Metro: “Zin komt niet uit de lucht vallen. Er wordt bij lustproblemen, anders gezegd, niet aan de seksuele voorwaarden voldaan van een vrouw. Te vaak moeten ze nog meegaan met de man, en is er een verschil in verlangen”, geeft hij aan. “Mijn grootste probleem is dat vrouwen met zo’n pil weer in het zielige hoekje worden gezet. Vrouwen moeten vooral zelf (leren) aangeven wat zij nodig hebben voor lekkere seks. Dat is voor de ene vrouw weer anders dan voor de andere. Ik ben het ermee eens dat gebrek aan zin met een ‘lustpil’ gemedicaliseerd kan worden, terwijl het doorgaans dus om iets anders gaat.”